Wyprażana kasza z grzybami była inspiracją, od siebie dorzuciłam wątróbkę. A że wyszło tak dobre, to powtarzam w okresie jesienno-zimowym kiedy zapiekanki rozgrzewają , a grzyby szczodrze rosną w lesie
1 Szklanka kaszy gryczanej
200g grzybów leśnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
300g drobiowej wątróbki
sól, pieprz, majeranek, garść zielonej pietruszki
Kaszę ugotować wg przepisu
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni , potem dodajemy grzyby
Wątróbkę obsmażamy na drugiej patelni , delikatnie, tylko by ścięła się na zewnątrz, dopiecze się w piekarniku
wszystko razem mieszamy w żaroodpornym naczyniu - doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy garść zielonej pietruszki
mieszamy i wrzucamy do nagrzanego do 180st piekarnika na 45 minut
podaję z surówką i/lub ogórkiem kiszonym
Podpadnę-NIECIERPIMY wątróbki...
OdpowiedzUsuńto można bez wątróbki , ja tam bardzo lubię
Usuń