Grzybowa kasza z wątróbką

 



Wyprażana kasza z grzybami była inspiracją, od siebie dorzuciłam wątróbkę. A że wyszło tak dobre, to powtarzam w okresie jesienno-zimowym kiedy zapiekanki rozgrzewają , a grzyby szczodrze rosną w lesie

1 Szklanka kaszy gryczanej

200g grzybów leśnych

2 cebule

2 ząbki czosnku

300g drobiowej wątróbki

sól, pieprz, majeranek, garść zielonej pietruszki

Kaszę ugotować wg przepisu

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni , potem dodajemy grzyby 

Wątróbkę obsmażamy na drugiej patelni , delikatnie, tylko by ścięła się na zewnątrz, dopiecze się w piekarniku


wszystko razem mieszamy w żaroodpornym naczyniu - doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy garść zielonej pietruszki 

mieszamy i wrzucamy do nagrzanego do 180st piekarnika na 45 minut


podaję z surówką i/lub ogórkiem kiszonym



Komentarze

Prześlij komentarz