Faszerowana papryka kaszą jaglaną i warzywami

 


Szczerze to do tej pory faszerowałam głównie mielonym mięsem z dodatkiem ryżu  bądź kaszy gryczanej. Teraz wersja wegetariańska. Inna. Nie lepsza i nie gorsza. Jednym słowem nadziewana papryka zawsze się sprawdzi. Nawet jak dziś gdzie zapomniałam o pomidorach ;) 

 

  • 4 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych

  • Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
  • Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości.
  • Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
  • Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu można skropić oliwą extra vergine i posypać szczypiorkiem.

Komentarze

  1. Coś podobnego Gosia robiła;chyba bez kaszy jaglanej;ale z mięsem mielonym na pewno. Dobre to jest

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz