trochę z sentymentu za wakacjami, a trochę, bo naprawdę są pyszne i są świetną alternatywą do klasycznych placków. Które nota bene też bardzo lubię ....
kapusta kiszona
300 gmąka pszenna
1 szklankajajko
1 sztmleko
3/4 szklankiKminek mielony ( niekoniecznie)
do smakumajeranek
do smakuolej do smażenia
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Umów mnie na wizytę.....zobaczyłem: Bieszczadzkie Foczki.....;ale ...okno zostawiam otwarte; pokaże Gośce bo wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńnie skomentujé foczek
Usuń;-) to nawet nie wiesz jakie w moim fachu są przejęzyczenia...
OdpowiedzUsuń