Bieszczadzkie Fuczki

 



trochę z sentymentu za wakacjami, a trochę, bo naprawdę są pyszne i są świetną alternatywą do klasycznych placków. Które nota bene też bardzo lubię ....


  • kapusta kiszona

    300 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    3/4 szklanki
  • Kminek mielony ( niekoniecznie)

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • olej do smażenia



Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Komentarze

  1. Umów mnie na wizytę.....zobaczyłem: Bieszczadzkie Foczki.....;ale ...okno zostawiam otwarte; pokaże Gośce bo wygląda ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. ;-) to nawet nie wiesz jakie w moim fachu są przejęzyczenia...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz