Najlepszy program kulinarny jaki kiedykolwiek oglądałam to były " Podróże kulinarne Roberta Makłowicza ". Oglądałam pasjami, choć jego przepisy wydawały mi się absolutnie nie do odtworzenia w polskich warunkach i przy moich wówczas nikłych umiejętnościach kulinarnych. Ale sposób w jaki opowiadał, odkrywając smaki, regionalizmy ..wywarło na mnie duży wpływ. Choć nie byłam w stanie odtworzyć przepisów, to jak podróżowałam i to coraz więcej to zawsze zwracałam uwagę na regionalną kuchnię, jej koloryt, smak ....Jedyną potrawą jako tako to zrobienia była ta turecka potrawa - choć w PL jagnięcej wątróbki nie uświadczysz. Teraz robię na jagnięcej, bo jest delikatniejsza i mogę ją bez problemu kupić w Auchan.
składniki: |
0,5 kg wątróbki jagnięcej - mieszkają w Polsce robiłam na wieprzowej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy sumak ( kiedyś będąc w Turcji kupiłam, od kiedy się skończyła robię bez i smaku nie ujmuje ) sól, pieprz Wątróbkę obrać z błon, pokroić w kwadraciki lub prostokąty. Mąkę wymieszać z ostrą papryką w proszku, opanierować w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzać niezbyt mocna tłuszcz, wrzucić nań posiekany czosnek, trochę kminu, wymieszać i lekko podsmażyć. Zwiększyć ogień, wrzucić, otrzepaną z nadmiaru mąki, wątróbkę, smażyć tak, aby w środki pozostała lekko różowa. Minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wszystko razem obsmażyć, na końcu posolić. Na półmisku ułożyć pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, posypać ją przyprawą sumak. Na cebuli ułożyć wątróbkę. podałam w towarzystwie arabskiej sałatki z papryki |
Komentarze
Prześlij komentarz