Pieczony kalafior



Najwyższa pora przeprosić kalafior za zaniedbanie :) 
dietetyczny, a pieczony jest...pyszny
i tyle w temacie

co zrobiła z nim kuchnia polska ? rozmemłała 
dlatego pozostanę w obszarach wegańskiej kuchni i jej pomysłów na nowe oblicze warzyw

Z JAdłonomi
 Składniki na 3 - 4 porcje:

1 kalafior
2 – 3 łyżki oleju, z pestek winogron lub innego jak do smażenia
1/4 łyżeczki płatków chili
1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/4 czerwonej cebuli
15 pomidorków koktajlowych
1/4 pęczka pietruszki
2 łyżki kaparów

2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki syropu klonowego

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kalafiora przy pomocy małego nożyka podzielić na różyczki, a pozostałą łodygę pokroić w grubą kostkę i wszystko wrzucić do dużej miski. Do miski dodać olej, sól oraz chili i wszystko bardzo dokładnie natrzeć dłońmi, masując kalafiora przez kilkanaście sekund.
  2. Tak przygotowanego przerzucić na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 – 25 minut. Miski, w której był nacierany kalafior nie myć tylko odstawić na bok – przyda się na końcu.
  3. Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Wsypać orzechy laskowe i prażyć je do momentu, aż będą mocno rumiane i intensywnie pachnące. Przesypać je wtedy na kuchenną ściereczkę i pocierać nią tak długo, aż z orzechów zejdzie skórka.
  4. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki pokroić na połówki, kapary oraz pietruszkę posiekać, a obrane ze skórki orzechy laskowe pokroić na połówki.
  5. Gdy minie czas i kalafior będzie upieczony, podzielić go na mniejsze kawałki i przełożyć do naszykowanej miski. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać – wspaniale smakuje na zimno i na gorąco


Komentarze

  1. Nie rozemłała tylko przez pandemię ceny wyżyłowała...zresztą jak innych polskich warzyw...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jeść i tak coś trzeba...to niech będzie zdrowo i smacznie

      Usuń
  2. Smacznie? Tak ja najbardziej; zdrowo..w polskich realiach to raczej synonim słowa "drogo"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm zawsze można rozważyć długotermonowo - czy teraz jeść zdrowi i drogo
      czy później wydawać na leki

      można zrezygnować z wielu rzeczy - ciuchów, paliwa do auta ale nie z jedzenia

      Usuń

Prześlij komentarz