Oda do jesieni

 


moja ulubiona jesienna zupa- raz czerwono- buraczana, innym razem bardziej pomarańczowo-batatowa. Ale niezmiennie kremowa, pyszna i bogata. W smak i witaminy. 


  • 500 g batatów (2 małe)
  • 400 g buraków (2 nieduże)
  • 150 g jabłka (1 średnie) + więcej do podania
  • 1 cebula
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (surowej)*
  • 1 l delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
  • łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy (lub ⅓ łyżeczki suszonej)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie trochę pieprzu cayenne lub chili
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomarańcz
  • do podania: jabłko, uprażone pestki, feta
Przygotowanie
  1. Bataty i buraki dobrze umyć, ponakłuwać widelcem i piec w 180st. do miękkości. Małe bataty niecałą godzinę, buraki trochę ponad godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić.
  2. Kaszę jaglaną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć jeszcze chwilę.
  4. Obrać jabłko, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z kaszą jaglaną. Chwilę dusić, dodać bulion, gotować, aż kasza zmięknie. Dodać upieczone warzywa, trochę soli i chwilę pogotować, następnie wszystko zmielić na gładki krem*. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i trochę pieprzu. W razie potrzeby dodać trochę wody i dosolić do smaku.
  5. Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, uprażonymi pestkami i pokruszoną fetą.

Komentarze