moja ulubiona jesienna zupa- raz czerwono- buraczana, innym razem bardziej pomarańczowo-batatowa. Ale niezmiennie kremowa, pyszna i bogata. W smak i witaminy.
- 500 g batatów (2 małe)
- 400 g buraków (2 nieduże)
- 150 g jabłka (1 średnie) + więcej do podania
- 1 cebula
- ½ szklanki kaszy jaglanej (surowej)*
- 1 l delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
- łyżka startego imbiru
- ½ łyżeczki startej świeżej kurkumy (lub ⅓ łyżeczki suszonej)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie trochę pieprzu cayenne lub chili
- oliwa z oliwek
- 1 pomarańcz
- do podania: jabłko, uprażone pestki, feta
Przygotowanie
- Bataty i buraki dobrze umyć, ponakłuwać widelcem i piec w 180st. do miękkości. Małe bataty niecałą godzinę, buraki trochę ponad godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić.
- Kaszę jaglaną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
- Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć jeszcze chwilę.
- Obrać jabłko, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z kaszą jaglaną. Chwilę dusić, dodać bulion, gotować, aż kasza zmięknie. Dodać upieczone warzywa, trochę soli i chwilę pogotować, następnie wszystko zmielić na gładki krem*. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i trochę pieprzu. W razie potrzeby dodać trochę wody i dosolić do smaku.
- Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, uprażonymi pestkami i pokruszoną fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz