Noodle po koreańsku



Niedzielny obiad może być ....pracochłonny. Kiedy nie konkuruje z wycieczką czy bieganiem ;)
Po dzisiejszym mój mąż oświadczył, że mógłby się ze mną ożenić po raz drugi.  ;) 


  • 125 g makaronu chow mein
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pora
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka czosnku (startego lub suszonego)
  • 1 papryka (lub po połowie żółtej i czerwonej)
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
SOS
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek wody
ORAZ
  • sezam
  • szczypiorek

 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4,5 minuty). Odcedzić i przelać chłodną wodą na durszlaku.
  • Pokroić wszystkie warzywa na paski lub słupki.
  • W woku lub szerokiej dużej patelni na oleju poddusić cebulę, potem dodać pora i marchewkę. Smażyć mieszając łopatką aż warzywa zmiękną.
  • Dodać czosnek a po chwili resztę warzyw: paprykę, cukinię i bakłażana. Smażyć mieszając co chwilę łopatką, aż warzywa będą szkliste i zaczną mięknąć (ok. 7 - 9 minut).
  • Dodać makaron i wymieszać, chwilę podsmażać razem.
  • Przesunąć warzywa na bok i zrobić miejsce na dnie patelni. Wlać w nie sos (wymieszane wszystkie składniki) i zagotować. Wymieszać ze składnikami i smażyć przez około 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając łopatką.
  • Podawać z uprażonym sezamem i szczypiorkiem.

Komentarze

  1. ;-) co do ożenienia się-dla mnie jest fenomenem to, że po ponad 12 latach nadal nie wem za co i dlaczego Ją kocham ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie ...cóż ...jestem pewna że przez żołądek do serca ;)

      Usuń
  2. Mmm.. a nie zgadniesz na co ja wpadłem i co mnie u Gosi zauroczyło...;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz