Niedzielny obiad może być ....pracochłonny. Kiedy nie konkuruje z wycieczką czy bieganiem ;)
Po dzisiejszym mój mąż oświadczył, że mógłby się ze mną ożenić po raz drugi. ;)
- 125 g makaronu chow mein
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1/2 pora
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka czosnku (startego lub suszonego)
- 1 papryka (lub po połowie żółtej i czerwonej)
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
SOS
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 łyżek wody
ORAZ
- sezam
- szczypiorek
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4,5 minuty). Odcedzić i przelać chłodną wodą na durszlaku.
- Pokroić wszystkie warzywa na paski lub słupki.
- W woku lub szerokiej dużej patelni na oleju poddusić cebulę, potem dodać pora i marchewkę. Smażyć mieszając łopatką aż warzywa zmiękną.
- Dodać czosnek a po chwili resztę warzyw: paprykę, cukinię i bakłażana. Smażyć mieszając co chwilę łopatką, aż warzywa będą szkliste i zaczną mięknąć (ok. 7 - 9 minut).
- Dodać makaron i wymieszać, chwilę podsmażać razem.
- Przesunąć warzywa na bok i zrobić miejsce na dnie patelni. Wlać w nie sos (wymieszane wszystkie składniki) i zagotować. Wymieszać ze składnikami i smażyć przez około 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając łopatką.
- Podawać z uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
;-) co do ożenienia się-dla mnie jest fenomenem to, że po ponad 12 latach nadal nie wem za co i dlaczego Ją kocham ;-)
OdpowiedzUsuńu mnie ...cóż ...jestem pewna że przez żołądek do serca ;)
UsuńMmm.. a nie zgadniesz na co ja wpadłem i co mnie u Gosi zauroczyło...;-)
OdpowiedzUsuń