Krewetki w sosie miso

 



  • 400 g nieobranych, całych krewetek lub 200 g obranych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 g groszku cukrowego
  • 100 g (1 woreczek) ryżu
SOS MISO
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
ORAZ
  • japońska przyprawa shichimi togarashi
  • szczypiorek
  • papryczka chili
  •  Świeże całe krewetki oczyścić - oderwać głowy, zdjąć pancerze, następnie nacinając grzbiet po wypukłej i wklęsłej stronie krewetki wyjąć czarne jelita. Ogonki można pozostawić.
  • Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Na 1 - 2 minuty przed końcem dodać do ryżu groszek cukrowy.
  • Na patelnię wlać wodę, włożyć pastę miso, dodać mleko kokosowe i masło orzechowe. Zagotować mieszając aż powstanie jednolity sos (ok. 2 minuty).
  • Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i gotować 1 - 2 minuty.
  • Dodać krewetki i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 1 minutę (świeże większe krewetki) lub ok. 15 sekund (krewetki gotowane).
  • Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie zachowując takie same czasy jak poprzednio. Doprawić przyprawą shichimi togarashi.
  • Posypać pokrojoną papryczką chili i szczypiorkiem, udekorować kilkoma strączkami groszku. Podawać z ryżem oraz resztą groszku.

Komentarze