Jadłonomia proponuje ;) zupę pachnącą jesienią. Chyba właśnie w dżdżyste chłodne dni aromatyczne zupy lubię najbardziej. Rozgrzewają, sycą. Aksamitna konsystencja i delikatny aromat ziół . Czerwony ryż zamieniłam na kaszę bulgur.
Składniki na 4 - 6 porcji:
1 spory bakłażan
szklanka czarnych oliwek + do dekoracji
1 duża czerwona cebula
1 nieduża marchewka
¾ szklanki czerwonej soczewicy
1 duży ziemniak
puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
szczypta suszonego oregano i tymianku
sól, pieprz
szklanka czerwonego ryżu
około 1 litra ekologicznego bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Ugotować czerwony ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę gdyż zajmuje to od 45 do 55 minut. Ryż odcedzić.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki, czosnku nie obierać z łupinek. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią, posolić, polać cienkim strumieniem oliwy i obsypać na koniec czarnymi oliwkami. Wszystko dokładnie natrzeć rękami i piec do miękkości czyli około 30-45 minut.
- W tym czasie w małym garneczku gotować czerwoną soczewicę przez 15-20 minut, aż do czasu jak zacznie się rozpadać. Odcedzić na drobnym sitku.
- Czosnek obłupać z łupinek, upieczone warzywa delikatnie zsunąć do dużego garnka, wsypać soczewicę, pomidory zioła i dokładnie wymieszać. Dolać bulionu, wymieszać raz jeszcze i zblendować. Podwać gorące, z łyżką czerwonego ryżu, polane oliwą oraz z kilkoma drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami i gałązką rozmarynu. Jeszcze lepsza następnego dnia.
;-) akurat za kremami nie przepadamy;ale fakt; ciepła zupa jak na taką pogodę to niemal ideał.
OdpowiedzUsuńdla mnie pierwotnie był to sposób na przemycenie warzyw dla córki, do dziś niektóre jej miksuję ;) tylko dla niej ...
Usuńale polubiłam i chyba wolę
A to ciekawostka-mnie Gosia nauczyła jeść warzywa i przy obiedzie najbardziej interesuje mnie jakie będzie warzywo jako dodatek.
OdpowiedzUsuńa jakie warzywa jadasz ? bo mam wrażenie że na sporą część i tak kręcisz nosem
UsuńA proszę bardzo poniżej lista warzyw które jadamy; kolejność przypadkowa; poniższe jadamy zarówno świeże jak i przetworzone-konserwowe:
OdpowiedzUsuń1.pomidory.
2.ogórki;
3.kukurydza i groszek konserwowy;
4.marchewka;
5.cebula-różne
6.czosnek;
7.pieczarki-wiem że nie warzywo ale umieszczam;
8.kapusty;
8.sałaty;
9,kalafior-jak jest w dobrej cenie;
10.pietruszka;
11.ziemniaki;
12. papryki-wszystkie kolory;
13.fasole;
14.różnego rodzaju kasze;
15.fasolka szparagowa-ale w tym roku była bardzo droga;
16.sałaty-rożnego rodzaju;
To są najważniejsze któr pamiętam.