Krem z pieczonych warzyw

 


Jadłonomia proponuje ;) zupę pachnącą jesienią. Chyba właśnie w dżdżyste chłodne dni aromatyczne zupy lubię najbardziej. Rozgrzewają, sycą. Aksamitna konsystencja i delikatny aromat ziół . Czerwony ryż zamieniłam na kaszę bulgur. 


Składniki na 4 - 6 porcji:

1 spory bakłażan
szklanka czarnych oliwek  +  do dekoracji
1 duża czerwona cebula
1 nieduża marchewka
¾ szklanki czerwonej soczewicy
1 duży ziemniak
puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
szczypta suszonego oregano i tymianku
sól, pieprz
szklanka czerwonego ryżu
około 1 litra ekologicznego bulionu warzywnego

Przygotowanie:
  1. Ugotować czerwony ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę gdyż zajmuje to od 45 do 55 minut. Ryż odcedzić.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki, czosnku nie obierać z łupinek. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią, posolić, polać cienkim strumieniem oliwy i obsypać na koniec czarnymi oliwkami. Wszystko dokładnie natrzeć rękami i piec do miękkości czyli około 30-45 minut.
  3. W tym czasie w małym garneczku gotować czerwoną soczewicę przez 15-20 minut, aż do czasu jak zacznie się rozpadać. Odcedzić na drobnym sitku.
  4. Czosnek obłupać z łupinek, upieczone warzywa delikatnie zsunąć do dużego garnka, wsypać soczewicę, pomidory zioła i dokładnie wymieszać. Dolać bulionu, wymieszać raz jeszcze i zblendować. Podwać gorące, z łyżką czerwonego ryżu, polane oliwą oraz z kilkoma drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami i gałązką rozmarynu. Jeszcze lepsza następnego dnia.

Komentarze

  1. ;-) akurat za kremami nie przepadamy;ale fakt; ciepła zupa jak na taką pogodę to niemal ideał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie pierwotnie był to sposób na przemycenie warzyw dla córki, do dziś niektóre jej miksuję ;) tylko dla niej ...
      ale polubiłam i chyba wolę

      Usuń
  2. A to ciekawostka-mnie Gosia nauczyła jeść warzywa i przy obiedzie najbardziej interesuje mnie jakie będzie warzywo jako dodatek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakie warzywa jadasz ? bo mam wrażenie że na sporą część i tak kręcisz nosem

      Usuń
  3. A proszę bardzo poniżej lista warzyw które jadamy; kolejność przypadkowa; poniższe jadamy zarówno świeże jak i przetworzone-konserwowe:
    1.pomidory.
    2.ogórki;
    3.kukurydza i groszek konserwowy;
    4.marchewka;
    5.cebula-różne
    6.czosnek;
    7.pieczarki-wiem że nie warzywo ale umieszczam;
    8.kapusty;
    8.sałaty;
    9,kalafior-jak jest w dobrej cenie;
    10.pietruszka;
    11.ziemniaki;
    12. papryki-wszystkie kolory;
    13.fasole;
    14.różnego rodzaju kasze;
    15.fasolka szparagowa-ale w tym roku była bardzo droga;
    16.sałaty-rożnego rodzaju;
    To są najważniejsze któr pamiętam.



    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz