Krem z pieczonej dyni i papryki

 



Pieczone warzywa to miazga. Zupa z pieczonych warzyw to mistrzostwo świata. Mamy sezon i na dynię i na paprykę, wystarczy upiec i ......

choć muszę pamiętać ,że jak chcę nakarmić nią dziewczyny to odpuścić papryczkę chilly ;) 

bo wyszło hot

  • 1/4 dyni
  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól do smaku 
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
  • Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
  • Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine



Komentarze