Krem z dyni 2

 


Ulubiona jesienna zupa całej mojej rodziny. Będzie więc i wersja 3 i 4 ;) 

bo dynię kocham miłością namiętną. 

tak samo namiętną jak wiosną szparagi ;)


  • Dynia hokkaido
  • kilka ziemniaków
  • kilka marchewek
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Komentarze