Na szybko obiad ? bardzo proszę !
wszystkim smakował
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 g fety
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- przyprawy*: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kminku oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Kaszę bulgur wsypać do garnka i wypłukać wodą, odcedzić. Wlać świeżą wodę w ilości 1 szklanki, dodać szczyptę soli i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
- Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
- Dodać bakłażana pokrojonego w kosteczkę (razem ze skórką) i wymieszać. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
- Doprawić solą oraz pieprzem i dodać przyprawy. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać pomidorki koktajlowe (duże pokroić na połówki), wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Dodać 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki. Wymieszać i wyłożyć na kaszę bulgur, posypać fetą. Można skropić oliwą extra vergine.
Oki; bakłażana czymś innym zastąpić i będzie ok.
OdpowiedzUsuńno nie, bakłażan jest to kluczem do smaku
Usuń