Kasza bulgur z bakłażanem

 



Na szybko obiad ? bardzo proszę ! 

wszystkim smakował


  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g fety
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • przyprawy*:  1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kminku oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Kaszę bulgur wsypać do garnka i wypłukać wodą, odcedzić. Wlać świeżą wodę w ilości 1 szklanki, dodać szczyptę soli i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  • Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać bakłażana pokrojonego w kosteczkę (razem ze skórką) i wymieszać. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
  • Doprawić solą oraz pieprzem i dodać przyprawy. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
  • Dodać pomidorki koktajlowe (duże pokroić na połówki), wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Dodać 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki. Wymieszać i wyłożyć na kaszę bulgur, posypać fetą. Można skropić oliwą extra vergine.


Komentarze

Prześlij komentarz