Fasolka "prawie" po bretońsku

 



Prawie, bo wegetariańska. Smak wędzonki wprowadza wędzona papryka. Szczerze ? to prawdziwej fasolki po bretońsku nigdy nie robiłam, ale chętnie jadam ....u teściowej


Fasolka po bretońsku

  • Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 6 - 8 porcji:

6 szklanek ugotowanej białej fasoli / 4 puszki białej fasoli
1 cebula
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka wędzonej papryki, do kupienia tutaj
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
¼ łyżeczki chili
¼ łyżeczki mielonej kolendry
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smażyć przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
  2. Do podsmażonej cebuli dodać wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszać i dusić przez 5 – 8 minut, następnie dodać fasolę i gotować 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
 Porady:
  • 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować. To też tyle samo co 4 puszki białej fasoli.

Komentarze

  1. Gośka ostatnio pierwszy raz zrobiła i było mniam ;-) rewelacja wyszła; bardzo fajne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjna-na kieasie i boczku --mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz