Prawie, bo wegetariańska. Smak wędzonki wprowadza wędzona papryka. Szczerze ? to prawdziwej fasolki po bretońsku nigdy nie robiłam, ale chętnie jadam ....u teściowej
Fasolka po bretońsku
- Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 6 - 8 porcji:
6 szklanek ugotowanej białej fasoli / 4 puszki białej fasoli
1 cebula
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka wędzonej papryki, do kupienia tutaj
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
¼ łyżeczki chili
¼ łyżeczki mielonej kolendry
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smażyć przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Do podsmażonej cebuli dodać wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszać i dusić przez 5 – 8 minut, następnie dodać fasolę i gotować 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
Porady:
- 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować. To też tyle samo co 4 puszki białej fasoli.
Gośka ostatnio pierwszy raz zrobiła i było mniam ;-) rewelacja wyszła; bardzo fajne danie.
OdpowiedzUsuńa tradycyjną czy wegetariańską ?
UsuńTradycyjna-na kieasie i boczku --mniam ;-)
OdpowiedzUsuń