Ciasto ucierane ze śliwkami

 

CIA​STO
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki.
  • Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
CIASTO​
  • Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
  • Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu.
  • Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Chwila...a czym się różni ciasto ucierane od "nie ucieranego zwykłego?"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ucierane to masło z cukrem na puszystą masą zanid dodasz jaja i inne składniki
      inne ciasta zazwyczaj dodaje się rozpuszczony tłuszcz do masy z jaj , mąki itd ..
      więc ma inną konsystencję

      Usuń

Prześlij komentarz