Balsamiczna brukselka z żurawiną

 


Sama pochodzę z pokolenia lat 70/80 i byłam terroryzowana kuchnią polską i jej szpinakiem w postaci obrzydliwej pulpy z sadzonym jajkiem i ziemniakami oraz kulkami rozgotowanej brukselki w zupie jarzynowej. 

Kuchni w sukurs przyszła globalizacja i internety ! i mnóstwo oryginalnych przepisów 

Szybko, zdrowo i smacznie




3 szklanki brukselki
2 łyżki  oliwy
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki wody
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę kroję na połówki i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję oliwę, solę i mieszam.
  2. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, po czym dodaję sos, który zaraz przygotuję.
  3. Do garnka wlewam ocet balsamiczny, wodę i dodaję żurawinę. Podgrzewam na niedużym ogniu przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po 20 minutach pieczenia dodaję ocet z żurawiną do brukselki i piekę jeszcze przez 15 minut.

Komentarze