W czasie podróży poślubnej po Turcji, przewodniczka opowiadała, że szanująca się Turczynka w kuchni z bakłażana potrafi przygotować ze 100 potraw. Wszak to Turcja to kraj bakłażana i baklawy.
No ...ja z moimi 20 opublikowanymi przepisami ..gonię i staram się jak mogę. Tym razem melanż Turcji i Chin ....a po skończeniu nadal myślę, o majo maj ...jakie to było dobre.
Z odkrytego niedawno bloga A nóż w buraku
Składniki
- 2 bakłażany
- 10 ząbków czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki pokrojonej dymki
- 1/2 szklanki oleju
- świeży imbir (kawałek wielkości kciuka)
Na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
No to raz jeszcze: pokrójmy bakłażana w grubaśne słupki i zaprośmy do miski z zimną wodą. Dodajmy łyżkę soli i pozwólmy, by warzywo relaksowało się w kąpieli przez kwadrans.
Po tym czasie osuszmy pokrojone warzywo papierowym ręcznikiem i dokładnie wymieszajmy z 2 łyżkami skrobi kukurydzianej.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlejmy pół szklanki oleju roślinnego (ja użyłem ryżowego; słonecznikowy też będzie znakomity) i delikatnie dodajmy nasze bakłażanowe słupki. Smażmy na dość mocnym ogniu przez około 8 minut. Warzywo ma być miękkie, ale nie rozlazłe!
Usmażone warzywa przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. My zaś zabieramy się za tak zwany ciąg dalszy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i dodajemy drobno posiekany czosnek. Pół minut później dodajemy posiekany imbir. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodajemy chili i dymkę pokrojone w plasterki. Przed nami jeszcze jedna minuta smażenia.
Teraz pora na sos (wszystkie składniki wymieszajmy uprzednio w miseczce). Do przesmażonego czosnku, imbiru, chili i dymki wlewamy to, co wlać należy. Dodajemy również nasze bakłażany. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej niż 2 minuty.
I to w zasadzie tyle. Usmażone warzywa przekładamy do miski i posypujemy jeszcze odrobiną czerwonego chili i świeżej dymki. Szczypta ziaren sezamu i już możemy zajadać, i już możemy wzdychać, i już możemy miłosną gruszkę kochać prawie do nieprzytomności.
Komentarze
Prześlij komentarz