Kurczak Tandoori


 

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • sól
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, drobno starte lub przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 cebuli, drobno startej
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie, nie występuje w oryginale) lub cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka 250 ml jogurtu naturalnego
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Zdjąć skórkę z podudzi (skórki wyrzucić nie będą potrzebne w tym przepisie). Podudzia osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą, włożyć je do dużej plastikowej lub szklanej miski, obtoczyć w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka.
Następnie dodać imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmarować kurczaka. Dodać jogurt naturalny i barwnik jeśli używamy, wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do zamarynowania (na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).
Udka kurczaka wyjąć z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucić, nie będzie już potrzebna. Kurczaka ułożyć na grillu i grillować przez 60 minut na grillu ogrodowym pod przykryciem, najlepiej metodą pośrednią z węglem rozłożonym po bokach grilla - jak na zdjęciu poniżej (pod kurczakiem znajduje się tacka z wodą do której skapuje tłuszcz), lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni również przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym.
PROPOZYCJA PODANIA
jogurt naturalny / sałata / kuskus / grillowana cukinia / sałatka z grillowaną cukinią i fetą

Komentarze

Prześlij komentarz