Jak nie lubię kurczaków, tak trudno wyobrazić mi sobie kuchnię bez filetów z kurczaka. I aromatycznych sosów do nich. Te danie z Kwestii Smaku to strzał w 10.
G E N I A L N E
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 650 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
- 125 g szpinaku
- sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
- tarty parmezan lub grana padano
- Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
- Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
- Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.
- Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
- Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 - 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.
- Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.
Żartujesz. Dla nas kurczaki to 75 % dań mięsnych jakie jemy
OdpowiedzUsuń