Fasola w śmietanie

FASOLA W SOSIE ŚMIETANOWYM – składniki

  • 400 g białej fasolki
  • 400 ml śmietany kokosowej lub tłustej śmietany krowiej
  • 4 cebule
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka tymianku (ja miała mrożony)
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki octu winnego (może być balsamico lub śliwkowy)
  • sól
  • czarny pieprz do smaku

FASOLA W SOSIE ŚMIETANOWYM – przygotowanie

1. Fasolę moczę przez noc.
2. Cebule obieram kroję w kostkę lub plastry i podsmażam na kilku łyżkach oleju, żeby stała się złota.
3. Czosnek obieram z łupinek i ścieram na tarce lub rozgniatam w prasce.
4. Ziemniaki obieram.
5. Fasolę wstawiam na gaz. Odlewam wodę, w której się moczyła w takiej ilość, aby zostało jej około 2 cm nad powierzchnię fasoli. Dodaję 2 łyżeczki soli, roztarty czosnek, obrane ziemniaki, tymianek i podsmażoną cebulę. Przykrywam garnek i gotuje około 40-60 minut.
6. Ziemniaki odławiam, rozgniatam i dodaję do fasoli. Dolewam do niej też pozostały olej i ocet. Fasolkę po włosku mieszam poprzez potrząsanie  garnkiem i kręcenie masą robiąc kółka garnkiem ewentualnie delikatnie mieszam łyżką uważając aby nie zrobił mi się krochmal. Doprawiam pieprzem i solą, jeśli jest taka konieczność, ja zazwyczaj dodaje dużo pieprzu bo lubię jego wyczuwany smak i jeszcze trochę tymianku. Dodaję mleko kokosowe.
7. Tak przygotowana fasola 3 sosie śmietanowym czyli defacto białym sosie podawane jest u nie ze świeżym lub opieczonym chlebem.

Komentarze

Prześlij komentarz