Curry z bakłażana z bazylią

 



  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 1 duży pomidor (np. malinowy)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego**
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • kilkanaście listków bazylii
  • Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm paski. Jeśli mamy dużego bakłażana możemy usunąć te partie, które są w samym środku - miękkie, gąbczaste i z nasionami. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • Nastawić do ugotowania ryż. Jeśli robimy własną pastę curry zmiksować w rozdrabniaczu wszystkie składniki (poniżej we wskazówkach).
  • Pomidora sparzyć wrzątkiem (np. włożyć go na 10 sekund do gotującego się ryżu). Obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
  • W garnku lub na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć pastę curry i podsmażać przez około minutę, aż uwolni swój aromat.
  • Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażyć kolejne 3 minuty podlewając po łyżce mlekiem kokosowym aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
  • Dodać pokrojonego pomidora i gotować przez minutę. Wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.


Komentarze