Sałatka z tuńczykiem



SKŁADNIKI

  • garść roszponki
  • 1 pomidor
  • 1/4 małej cebuli
  • 125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)
  • 100 g tuńczyka w oliwie
  • ok. 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Pomidora umyć i pokroić na kawałki.
  • W salaterce ułożyć roszponkę, pokrojonego w większe kawałki pomidora i drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą.
  • Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na mniejsze części i ułożyć na sałatce. Dodać kawałki tuńczyka, po wierzchu posypać oliwkami.
  • Sałatkę skropić oliwą, doprawić suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Komentarze