Sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy



Czyli LunchBox made in Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 500 g batatów
  • przyprawy: sól, pieprz, po 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, ziół prowansalskich, słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka lub słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g rukoli
SOS
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (z termoobiegiem jeśli jest taka możliwość).
  • Bataty obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do miski, dodać przyprawy oraz 1 łyżkę oliwę i wszystko wymieszać.
  • Rozłożyć na dużej blaszce do pieczenia lub większym naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut
  • Dodać odcedzoną ciecierzycę, polać ją dodatkową łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z batatami. Piec jeszcze przez ok. 10 minut (lub aż bataty będą miękkie i zaczną się rumienić).
  • Upieczone warzywa wyłożyć do półmisków, dodać rukolę oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawić je solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki sosu z dodatkiem pieprzu i odrobiny soli i polać po sałatce. Przed jedzeniem wymieszać.

Komentarze