Krewetki po chińsku z warzywami



Kwestia Smaku jako inspiracja z własną modyfikacją - bez marchewki, za to z pieczarką


  • ok. 250 g  krewetek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 papryki
  • Cukinia 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 cm kawałek imbiru
  • szczypta chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego

  • Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 3 minuty marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodać cukinię i smażyć często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili.
  • Przesunąć podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.
  • Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i cukrem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować. Jeśli sos staje się za gęsty można podlewać wodą ciągle mieszając.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.

Komentarze