Kwestia Smaku jako inspiracja z własną modyfikacją - bez marchewki, za to z pieczarką
- ok. 250 g krewetek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 marchewki
- 1/2 papryki
- Cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 cm kawałek imbiru
- szczypta chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
- Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 3 minuty marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodać cukinię i smażyć często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili.
- Przesunąć podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.
- Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i cukrem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować. Jeśli sos staje się za gęsty można podlewać wodą ciągle mieszając.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz