Krem z pieczonej cukinii i szpinaku



SKŁADNIKI


  • 3 cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
  • ok. 3 szklanek bulionu
  • 100 g szpinaku
DO PODANIA:
  • grzanki z serem kozim i tymiankiem
  • lub ser kozi i świeży tymianek do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora, obraną i pokrojoną na cząstki cebulę, obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Warzywa skropić oliwą, dodać masło, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku lub 1 łyżką listków świeżego. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut.
  • Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze


  • .

Komentarze