SKŁADNIKI
- 3 cukinie
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
- ok. 3 szklanek bulionu
- 100 g szpinaku
DO PODANIA:
- grzanki z serem kozim i tymiankiem
- lub ser kozi i świeży tymianek do posypania
- 3 cukinie
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
- ok. 3 szklanek bulionu
- 100 g szpinaku
DO PODANIA:
- grzanki z serem kozim i tymiankiem
- lub ser kozi i świeży tymianek do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora, obraną i pokrojoną na cząstki cebulę, obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
- Warzywa skropić oliwą, dodać masło, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku lub 1 łyżką listków świeżego. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut.
- Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze
.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora, obraną i pokrojoną na cząstki cebulę, obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
- Warzywa skropić oliwą, dodać masło, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku lub 1 łyżką listków świeżego. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut.
- Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze
.
Komentarze
Prześlij komentarz