Chłodnik z cukinii i kolendry



wyjeżdżamy na wakacje i opróżniamy lodówkę. Z cukinii ;) i ogołacamy doniczki z ziół, bo nigdy jeszcze nie przetrwały 3 tygodni bez podlewania w upałach
 Kwestia Smaku


  • 2 średnie cukinie
  • 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 pęczek (doniczka) kolendry
  • 10 listków świeżej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do podania: 2/3 szklanki płynnej śmietanki 18% lub kremówki 30%, szczypiorek, mini grzanki czosnkowe

PRZYGOTOWANIE

Cukinię obrać, pokroić na plastry i wrzucić do zagotowanego bulionu, gotować przez ok. 8 minut. Zmiksować z listkami kolendry, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupę podajemy jako chłodnik, schładzamy ją dokładnie w lodówce. Zupę podawać skropioną śmietanką, posypaną szczypiorkiem i grzankami.

Komentarze