wyjeżdżamy na wakacje i opróżniamy lodówkę. Z cukinii ;) i ogołacamy doniczki z ziół, bo nigdy jeszcze nie przetrwały 3 tygodni bez podlewania w upałach
Kwestia Smaku
- 2 średnie cukinie
- 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 1 pęczek (doniczka) kolendry
- 10 listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- do podania: 2/3 szklanki płynnej śmietanki 18% lub kremówki 30%, szczypiorek, mini grzanki czosnkowe
PRZYGOTOWANIE
Cukinię obrać, pokroić na plastry i wrzucić do zagotowanego bulionu, gotować przez ok. 8 minut. Zmiksować z listkami kolendry, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupę podajemy jako chłodnik, schładzamy ją dokładnie w lodówce. Zupę podawać skropioną śmietanką, posypaną szczypiorkiem i grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz