Czasem i zaglądam do tradycyjnej polskiej kuchni...po to tylko by przekonać się, że smaki to płaskie .....choć niewątpliwą ich zaletą jest to, że dzieci lubią ;) u mnie młodsza jada chętnie.
Starsza już i aromatyczną kuchnię azjatycką i arabska chętnie jada. A ulubiona potrawa - Sushi ;)
W każdym razie moja wersja ciut ciut tylko zmodyfikowana dodatkiem kurkumy ;)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy i szczypta papryki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki śmietany do zup 18%
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie posiekać na cienkie plasterki. Dodać do garnka z cebulą i podsmażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i papryką. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Na 2 minuty przed końcem dodać posiekany koperek.
- Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą ciągle mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz