Krewetki z mango i smażonym ryżem

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 mango
  • 400 g krewetek
  • 2 łyżeczki pasty curry lub tom yam*
  • 2 cebulki szalotki (lub 1/4 zwykłej cebuli)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża kolendra, szczypiorek, papryczka chilly
  • Ryż jaśminowy ugotować z wyprzedzeniem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukać, odsączyć i wyłożyć cienką warstwą na tacę i odłożyć bez przykrycia na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.
  • Mango obrać i pokroić na podłużne kawałki.
  • Krewetki oczyścić (z ogonków, pancerzy i jelit). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w woku lub dużej patelni. Dodać pastę oraz krewetki i mieszając smażyć przez ok. 1 minutę.
  • Dodać mango i chwilę razem podsmażyć. Dodać ryż i wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty mieszając.
  • Skropić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Wymieszać i chwilę podsmażyć.
  • Na koniec wymieszać ze szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili i połową kolendry. Wyłożyć do miseczek i posypać resztą kolendry.

Komentarze