Kruche z owocami



klasyczne kruche ciasto pod owoce - tu truskawki
ale może być i rabarbar i śliwki i każdy letni owoc
świetne też pod szarlotkę

Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

  •  Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto- robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta
  1. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
  2. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Prześlij komentarz