Zupa z sezonowych pomidorów to mistrz. W moim domu gościła zawsze. Ale od kiedy odkryłam, że pieczenie warzyw w piekarniku zmienia ich smak na ....lepsze, zmienił się i smak mojej pomidorowej. Poszło jakoś tak samo w kierunku włoskiej kuchni z bazylią i ricottą.
Składniki
8 niezbyt dużych pomidorów
1 papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżki octu ryżowego/winnego
bazylia świeża
do podania Ricotta, Bagietka i Bazylia
PAprykę i pomidory wrzucamy do piekarnika i pieczemy aż skórka będzie pękać - obrać
na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem
wrzucić wszystko - pomidory , paprykę, cebulę z czosnkiem do garnka, zalać bulionem, dodać miód i ocet i 5 minut gotować , potem dodać posiekaną bazylię i zblendować
podawać z kleksem ricotty, grzankami z bagietki pozmarowanej czosnkiem i masłem i listkami bazylii
jak w najlepszej resto
prawdziwy smak lata
Komentarze
Prześlij komentarz