Kasza Bulgur z warzywami



o majo maj....jakie to pyszne z Kwestii Smaku

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/2 cebuli
  • po 1/2 łyżki masła i oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy bulgur
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka krojonych pomidorów*
  • 1/3 cukinii
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 garście szpinaku (ok. 100 g)

  • Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty.
  • Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin.
  • Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.
  • Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.

PROPOZYCJA PODANIA

  • pokrojone awokado, skropione cytryną i posypane listkami kolendry
  • tarty ser

Komentarze

Prześlij komentarz