Briam





  • 500 g ziemniaków
  • 600 g cukinii (3 mniejsze sztuki)
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeże oregano
  • 200 g sera feta

  • Formę żaroodporną o wymiarach 20 x 30 cm lub dużą okrągłą posmarować oliwą. Układać kolejno warstwami warzywa według wskazówek poniżej, przeplatając czosnkiem, listkami świeżego oregano, doprawiając solą, pieprzem i skrapiając oliwą.
  • Na samym dnie ułożyć obrane i pokrojone na plasterki ziemniaki. Dodać kilka plasterków obranego czosnku, doprawić solą, skropić oliwą i posypać listkami oregano. Następnie położyć połowę cukinii pokrojonej na plasterki.
  • Dodać bakłażana pokrojonego na plasterki, kilka plasterków czosnku, doprawić solą, pieprzem, oregano i skropić oliwą. Położyć resztę plasterków cukinii, pokrojoną cebulę i resztę czosnku. Doprawić solą, pieprzem, oregano i oliwą.
  • Na koniec położyć plastry pomidora i znów doprawić solą, pieprzem, oregano i oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny. Po upieczeniu dodać ser feta i udekorować świeżymi listkami oregano. Polać dodatkową oliwą.
przepis i zdjęcia, bo zapomniałam zrobić z Kwestii smaku
ja jednak dałabym mniej ziemniaków i cukinii, więcej bakłażana 
i tak zrobię następnym razem, bo to świetne letnie danie


Komentarze