Inspiracja stąd - Zielony Środek bloga, który idealnie trafia w moje kubki smakowe.
- 2 udka z kurczaka (albo pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 2-3 ziemniaki
- pół kiszonej cytryny (lub kilka plasterków świeżej)
- kawałek imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- ¾ łyżeczki kolendry mielonej
- ⅓ łyżeczki kurkumy mielonej
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 2 laski cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
- duża szczypta soli
- duża szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
- 1,5 łyżki oliwek
- 1 pomidor (lub 2 małe)
- oliwa z oliwek
- do podania: sałatka i kuskus (opcjonalnie, ale jest pyszny do sosu) lub pieczonymi paprykami
Przygotowanie
- Tagine postawić na gazie (płycie) na małym ogniu.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony imbir i kurczaka.
- Kumin, kolendrę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli wymieszać z 3 łyżkami oliwy i wylać na kurczaka.
- Kiszoną cytrynę opłukać i odkroić słony miąższ, pozostawiając skórkę. Przekroić na mniejsze kawałki.
- Dodać oliwki, cytrynę, obranego i pokrojonego pomidora, lekko wymieszać, przykryć i gotować z pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki (można je ułożyć na dole naczynia), dosolić do smaku i gotować kolejną godzinę, albo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z kuskusem (opcjonalnie) i sałatką.
- Przykładowa sałatka: kawałek ogórka, cebuli i 1 pomidor drobno pokroić, dodać pietruszki, natki kolendry, oliwy i trochę soli i wymieszać.
- Kuskus: na 2-3 osoby szklankę kuskusu zalać szklanką wody, odrobiną oliwy i soli. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Ja robiłam w naczyniu żaroodpornym i w piekarniku na 160-170 stopni podałam z pieczonym selerem


To już bliżej naszych klimatów ;-)
OdpowiedzUsuńto mnie zaskakujesz
Usuń