Stir Fry z wołowiny i brokuła



Delikatna wołowina, aromatyczny sos i głęboki smak. Obiad w 15 minut.
 Chińczycy to jednak mają łeb :)

SKŁADNIKI na 2 osoby

 2 PORCJE
  • 200 g wołowiny (polędwicy lub antrykotu, rozbratla)
  • 1/2 brokuła
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
SOS
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 szczypty białego pieprzu (lub czarnego)
  • 2 łyżeczki skrobi (mąki ziemniaczanej)
DO PODANIA
  • 100 g (1 torebka) ryżu
  • biały sezam

  • Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składniki sosu, odstawić.
  • Rozgrzać wok lub głęboką patelnię, dodać 1/2 łyżki oleju. Włożyć brokuła, doprawić szczyptą soli i co chwilę mieszając smażyć przez 1 - 2 minuty. Następnie dolewać co chwilę po kilka łyżek wody i "gotować" w ten sposób brokuła przez ok. 7 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Wyjąć mięso z zamrażarki i pokroić je na cieniutkie paseczki.
  • Do tej samej patelni dodać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący włożyć mięso i smażyć przez 1 minutę na dużym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Wlać sos i zagotować. Gotować przez 2 - 3 minuty, dodać brokuły i wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem posypując sezamem.
przepis z Kwestii Smaku

Komentarze