Nostalgicznie, ale skoro udało się kupić w polskim sklepie takie produkty
to był i barszcz biały i powstał sernik mojej babci i będą wkrótce ruskie ;)
Sernik na kruchym cieście z kruszonką
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- odrobina soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki cukru
- 170 g masła
- 1 jajko
suche produkty zmieszać i ugnieść z masłem, na koniec dodać jajo i włożyć na pół-do godziny do lodówki
Masa serowa
- 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 żółtek i ubitych białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki
- starta skórka z cytryny
masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodać żółtka. Na koniec dodać twaróg.
ubić białka z odrobiną soli i mąki ziemniaczanej
połączyć z masą serową i rodzynkami i skórką cytrynową
Na blaszkę wyłożyć ciasto, masę serową , zrobić kruszonkę i wrzucić na godzinę do pieca
Komentarze
Prześlij komentarz