Łosoś w szparagach





Mistrzem w fotografowaniu jedzenia nie zostanę, ale mistrzem szybkich, lekkich obiadów na pewno!
kolejna jednopatelniowa potrawa niesamowicie pyszna

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 pęczek szparagów
  • ok. 600 g filetów łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • Szparagi  pokroić 
  • Łososia, pokroić  na porcje, doprawić solą, pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obtoczyć w mące.
  • Na patelni  łososia  obsmażyć go z dwóch stron, po około 1 minucie (w środku ma pozostać surowy).  odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć przez ok. 3 minuty często mieszając.
  • Dodać pokrojone szparagi (łodyżki i główki) i mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać bulion i po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wlać śmietankę i wymieszać. W powstały sos włożyć podsmażonego łososia, posypać koperkiem i gotować przez ok. 2 minuty. Sos można doprawić solą w razie potrzeby



Komentarze