Krewetki po luizjańsku




SKŁADNIKi

  • ok. 375 g krewetek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku, 2 łyżeczki papryki w proszku
  • do podania: bagietka, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  • Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone i oczyścić jeśli jest potrzeba. 
  • Na większej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez ok. pół minuty.
  • Dodać 1 łyżkę masła, słodki sos chilli, sos worcestershire, bulion, sok z cytryny i cukier. Zagotować, następnie dodać przyprawy i gotować przez 2 minuty co chwilę mieszając drewnianą łyżką.
  • Do sosu dodać krewetki i gotować przez ok. 1 minutę, doprawić szczyptą soli i pieprzem (przed posoleniem sprawdzić czy sos nie jest już wystarczająco słony). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie przez 1 minutę.
  • Dodać pozostałą łyżkę masła, roztopić i wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką.

Komentarze