Kanelbullar



Ze Szwecji oprócz cudownych wspomnień i pięknych zdjęć, przywieźliśmy smak kanapki z krewetkami Räkmacka  i kanelbullar - czyli drożdżowe cynamonowe bułeczki. Jadaliśmy je dosłownie wszędzie. 
w końcu zrobiłam w domu i to z oryginalnego przepisu , od koleżanki co wyszła za Szweda ;) i siedzi już tam 15 lat . więc tego ....





* 0,5 litra mleka 
* 150 g masla lub margaryny w temperaturze pokojowej;
* 50 g drozdzy;
* okolo 85-90 g cukru;
* pól lyzeczki soli
* 800 g maki pszennej
ewentualnie pól lyzeczki kardamonu

NADZIENIE:
150 g masla lub margarine (temo. pokojowa)
85-90 g cukru
2 łyżki cynamonu



1). Podgrzej mleko do okolo 37 st.
2). Pokrusz drozdze w duzej misce. Wlej mleko do drozdzy i rozmieszaj. Dodaj maslo w malych kawalkach, nastepnie cukier, sól i ewentualnie kardamon.
3). Dodaj make  pszenna ( odsyp okolo 40 gram do wyrabiania).
4) Wyrabiaj diasto mocno. 5 minut w maszynie albo 10 minut recznie. Ma byc gladkie. (Najlepiej recznie, kiedy jestes… wkurzona).
5). Odstaw do wyrosniecia na okolo 30 minut.
6). Wyrób ciasto krótko na posypanej maka stolnicy, a nastepnie podziel na 4 równe czesci.
7). wymieszaj skladniki na nadzienie (widelcem, ma byc gladka masa).
8). rozwalkujkazda czesc na prostolat, posmaruj nadzieniem i zwin jak rolade. Kastepnie pokrój kazda rolade na 10 kromeczek. Mniej wiecej po 1- 2 cm. Ma byc 40 buleczek  (mnie zawsze wychodzi mniej :).

Szwedzi lubia wkladac buleczki w takie papilotki podobne do tych na mufinki  ale ja klade na na blaszce z papierem do pieczenia.

Odstaw na 40 minut do ponownego wyrosniecia. Nagrzej piekarnik do 230-250 st celsjusza.  Po wyrosnieciu (mnie nie chca nigdy ponownie wyrosnac. Dopiero w piekarniku ruszaja) , posmaruj jajkiem ( ja cale jajko roztrzepuje z lyzeczka cukru waniliowego) a nastepnie posyp (jesli masz, takimi perelkami z cukru).  Piecz 5-10 min  AU MILEN DE FOUR- na srodku piekarnika. Maja sie zarumienic.


SMACZNEGO!!!

 SMAKLIGT MÅLTID!!!








Komentarze