• 2 okazałe bakłażany
• 1,5 puszki pomidorów
• 3 ząbków czosnku
• 1 ostre papryczki
• duży kawałek imbiru
• 1 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 1-2 cebule
• 3 łyżki oleju + 50 ml oleju
• 2 łyżki miodu
• sól
• 1/2 łyżeczki kuminu
• jogurt naturalny
• pietruszka do posypania
• 1,5 puszki pomidorów
• 3 ząbków czosnku
• 1 ostre papryczki
• duży kawałek imbiru
• 1 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 1-2 cebule
• 3 łyżki oleju + 50 ml oleju
• 2 łyżki miodu
• sól
• 1/2 łyżeczki kuminu
• jogurt naturalny
• pietruszka do posypania
1. Bakłażany kroimy w słupki i mieszamy olejem ,wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 stopniach 30 minutach - co jakiś czas uchylamy lekko i wypuszczamu parę.
2. Cebule obieram i podsmażam na 3 łyżkach oleju na złoty kolor.
3. W blenderze miksujemy pomidory z papryczkami, usmażoną cebulą, obranym imbirem i wyłuskanymi ząbkami czosnku, słodem, kilkoma szczyptami soli i papryką słodką oraz kuminem do smaku
2. Cebule obieram i podsmażam na 3 łyżkach oleju na złoty kolor.
3. W blenderze miksujemy pomidory z papryczkami, usmażoną cebulą, obranym imbirem i wyłuskanymi ząbkami czosnku, słodem, kilkoma szczyptami soli i papryką słodką oraz kuminem do smaku
4. Smażymy 20-30 minut
5, Dodajemy upieczonego bakłażana i smażymy jeszcze jakieś 10 minut.
6 . Podajemy z ryżem ,łyżką jogurtu i posiekaną pietruszką.
6 . Podajemy z ryżem ,łyżką jogurtu i posiekaną pietruszką.

Komentarze
Prześlij komentarz