Jak coś zawiera bakłażana i to w towarzystwie ciecierzycy, to wcześniej czy później musiało trafić na mój talerz. Wegetariańska wersja najsłynniejszej meksykańskiej potrawy zawojowała mój dom. Bo jak inaczej traktować komentarz- możesz to częściej gotować ?
i chyba przebiła jej mięsną wersję -chilly con carne
przepis z Zielonego Środka
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka fasoli czerwonej
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili*
- 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
- tłuszcz do smażenia
- podawać z ryżem, kwaśną śmietaną, awokado, kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki opłukać, wykroić pestki i pokroić. Papryczkę chili drobniej.
- Bakłażana opłukać i pokroić na 1,5 centymetrową kostkę.
- Rozgrzać patelnię dodać tłuszcz oraz bakłażana i smażyć go, aż zmięknie i się przyrumieni. Przełożyć do miski i posolić.
- Dodać więcej tłuszczu, cebulę i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, przyprawy, papryki, zwiększyć ogień i często mieszając smażyć, aż warzywa się przyrumienią. Dodać pomidory, fasolę, ciecierzycę, bakłażana oraz sól i dusić na małym ogniu ok. pół godziny do godziny, aż danie uzyska preferowaną konsystencję i wszystkie warzywa będą miękkie. Jakby było za gęste dodać trochę wody. W międzyczasie dosolić do smaku.
- Podawać najlepiej z wszystkimi dodatkami, a obowiązkowo z ryżem i kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz