Tajskie curry z zielonych warzyw



Inspiracja była stąd Filozofia smaku

wykonanie na zasadzie co zielonego mam w lodówce

- kalafior klasyczny ( zamiast romanesco )
-brukselka ( czemu nie )
-fasolka szparagowa ( jest zielona)
-groszek mrożony (tak!)
-ziemniak
-cukinia (tak! zawsze!)
-szpinak liście
-cebula - biała
-czosnek
-imbir
-papryczka chilly owszem
-zielona zamiast żółtej pasta curry
-mleko kokosowe
-limonka
-kolendra

wykonanie to klasyka

na oleju kokosowym podduszamy czosnek i cebulę, imbir i chilly porzucamy dłużej gotujące się warzywa wymieszane z pastą curry, podlewamy wodą , dodajemy resztę warzyw i mleko kokosowe i dusimy

-ryż basmati wymieszany z zieloną soczewicą , bo też jeszcze pół szklanki ugotowanej w lodówce miałam
i voilà
może mniej fotogeniczne, ale nie mniej smaczne




Komentarze