Pilaf z soczewicą i ananasem


Orientalnie, a jednak inaczej dzięki dodanemu cynamonowi. Aromatyczne, lekko słodkawe. Pyszne!

przepis z Kwestii smaku

  • 1/2 kalafiora świeżego 
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g długoziarnistego ryżu basmati
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki (500 ml) wrzącego bulionu
  • 1 szklanka ananasa pokrojonego w kosteczkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, cynamonu i chili
OPCJONALNIE:
  • kilka lub kilkanaście rodzynek
  • 2 łyżki śmietany kremowej 30% lub gęstego mleka kokosowego
  • świeża kolendra


Świeżego kalafiora podzielić na różyczki, opłukać.Soczewicę umieścić na sitku i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Na dużej patelni (z pokrywą) podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodać czosnek oraz imbir i smażyć przez minutę. Dodać ryż, świeżego kalafiora  oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir w proszku, cynamon i chili, smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodać wiórki kokosowe.
Dodać soczewicę oraz rodzynki jeśli używamy, doprawić wszystko solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wlać wrzący bulion oraz śmietanę lub mleko kokosowe jeśli używamy i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać ananasa i wymieszać łyżką. Posypać szczypiorkiem i kolendrą 

Komentarze