dwa super foody w duecie z piekarnika
kalafior
1-2 szklanki podgotowanej ciecierzycy ( może być z puszki- choć ja nigdy nie kupuję puszkowej )
pomidorki koktailowe
plus sos - 3-5 łyżek oliwy
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki pieprzy
1/2 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki syropu klonowego
wymieszać i dobrze natrzeć kalafior i ciecierzycę , podać pomidorki i wrzucić na 20-25 minut d o piekarnika na 200 stopni
podawać posypane zielonym koperkiem, szczypiorem, kolendrą etc
może być samodzielnym daniem, może być do kaszy albo ryżu... albo w wersji mniej wegańskiej do sadzonego jaja :)
przepis z Jadłonomi
Kalafior-ok; znamy ale ciecierzycy-kompletnie nie.
OdpowiedzUsuńto warto się zapoznać - to staropolski super food- pełen witamin, dobrych białek, i delikatnym smaku
Usuńjest produktem mięsozastępczym w diecie wege
staropolski?????
OdpowiedzUsuńoczywiście pod nazwą cieciorka, albo groch włoski...w wielu średniowiecznych daniach podawano do mięs, potem wraz z Boną pojawiły się ziemniaki i ją wyparły
Usuń