Pieczony kalafior z ciecierzycą




dwa super foody w duecie z piekarnika

kalafior
1-2 szklanki podgotowanej ciecierzycy ( może być z puszki- choć ja nigdy nie kupuję puszkowej )
pomidorki koktailowe


plus sos - 3-5 łyżek oliwy
                1-2 łyżki sosu sojowego
                1 łyżeczka kuminu
                1 łyżeczka papryki w proszku
                1/2 łyżeczki pieprzy
                1/2  łyżeczka soli
                1-2 łyżeczki syropu klonowego

wymieszać i dobrze natrzeć kalafior i  ciecierzycę , podać pomidorki i wrzucić na 20-25 minut d o piekarnika na 200  stopni

podawać posypane zielonym koperkiem, szczypiorem, kolendrą etc

może być samodzielnym daniem, może być do kaszy albo ryżu... albo w wersji mniej wegańskiej do sadzonego jaja :)

przepis z Jadłonomi


Komentarze

  1. Kalafior-ok; znamy ale ciecierzycy-kompletnie nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to warto się zapoznać - to staropolski super food- pełen witamin, dobrych białek, i delikatnym smaku
      jest produktem mięsozastępczym w diecie wege

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. oczywiście pod nazwą cieciorka, albo groch włoski...w wielu średniowiecznych daniach podawano do mięs, potem wraz z Boną pojawiły się ziemniaki i ją wyparły

      Usuń

Prześlij komentarz