z sałatką z kaszy Bulgur z Kwestii Smaku
dobre i pyszne
SKŁADNIKi
ŁOSOŚ HARISSA
- 2 filety z łososia każdy po ok. 200 g
- 2 łyżeczki czerwonej pasty harissa*
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 125 g pomidorków koktajlowych
Zrobić marynatę z pasty harissa z 2 łyżkami jogurtu , z oliwą i syropem klonowym ( ja dałam miód mniszkowy) , odkładamy 2 łyżki z których robimy z resztą jogurtu sos
i w tej marynacie moczymy minimum godzinę łososia
potem wkładamy do nagrzanego do 230 st piekarnika i obkładamy pomidorkami koktailowymi
całość zapiekamy 10-15 minut
KASZA BULGUR
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 szklanka bulionu lub rosołu
- 1 większy ogórek gruntowy
- 1/2 szklanki listków mięty
- 1/2 granata
- ok. 4 łyżek posiekanej cebuli np. młodej lub cukrowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
Kaszę zalewamy bulionem i około 15 minut gotujemy, kasza ma wchłonąć bulion, studzimy i łączymy z ogórkiem pokrojony w kostkę, granatem, miętą i grubym szczypiorem bądź cebulką
dodajemy soku z cytryny i oliwę i mamy fajną sałatkę
Komentarze
Prześlij komentarz