Łosoś w sosie Harrisa


z sałatką z kaszy Bulgur z Kwestii Smaku

dobre i pyszne

SKŁADNIKi

ŁOSOŚ HARISSA
  • 2 filety z łososia każdy po ok. 200 g
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty harissa*
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 125 g pomidorków koktajlowych

Zrobić marynatę z pasty harissa z 2 łyżkami jogurtu , z oliwą i syropem klonowym ( ja dałam miód mniszkowy) , odkładamy 2 łyżki z których robimy z resztą jogurtu sos 
i w tej marynacie moczymy minimum godzinę łososia
potem wkładamy do nagrzanego do 230 st piekarnika i obkładamy pomidorkami koktailowymi
całość zapiekamy 10-15 minut

KASZA BULGUR
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1/2 granata
  • ok. 4 łyżek posiekanej cebuli np. młodej lub cukrowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny


Kaszę zalewamy bulionem i około 15 minut gotujemy, kasza ma wchłonąć bulion, studzimy i łączymy z ogórkiem pokrojony w kostkę, granatem, miętą i grubym szczypiorem bądź cebulką 
dodajemy soku z cytryny i oliwę i mamy fajną sałatkę 


Komentarze