Mujadara







Danie dla koneserów ...soczewicy. Łatwe, ale pracochłonne. Kuchnia libańska.
Przepis dostałam od mojej marokańskiej przyjaciółki, a ona robi majuddarę z Marie France

Ale po kolei

1 Szklanka zielonej soczewicy - podgotować około 20 minut - by była a dente
odcedzić i odłożyć na boku
3 czerwone cebule ( białe mogą być też ) -  będziemy ją karmelizować na patelni
na tym etapie dodajemy przypraw - łyżeczkę ziaren kuminu, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego - podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i długo i wolno smażymy 15-20 minut
to kluczowa część przygotowywania RYŻu z Soczewicę z karmelizowaną cebulą

odkładamy połowę cebuli na bok

a na patelnię dosypujemy 1/2 łyżeczki mielinego kuminy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę cynamonu
dosypujemy szklankę ryżu i chwilę podsmażamy

wlewamy wodę około 0,5 l
dodajemy naszą soczewice i razem pod przykryciem dusimy
ok 30 minut
ryż ma wchłonąć wodę

i voila

podajemy

z łyżką jogurtu greckiego, skropione sokiem z limonki i wyłożoną na górze karmelizowaną cebulą

Może w wersji wege być samodzielną potrawą bądź może podane być z mięsem
grillowanym, usmażonym
ja zapominałam ,ze można jeszcze posypać prażonymi orzeszkami pini

Takie arabskie risotto ;)

Nie wygląda ;) ale smakuje


Komentarze