Danie dla koneserów ...soczewicy. Łatwe, ale pracochłonne. Kuchnia libańska.
Przepis dostałam od mojej marokańskiej przyjaciółki, a ona robi majuddarę z Marie France
Ale po kolei
1 Szklanka zielonej soczewicy - podgotować około 20 minut - by była a dente
odcedzić i odłożyć na boku
3 czerwone cebule ( białe mogą być też ) - będziemy ją karmelizować na patelni
na tym etapie dodajemy przypraw - łyżeczkę ziaren kuminu, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego - podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i długo i wolno smażymy 15-20 minut
to kluczowa część przygotowywania RYŻu z Soczewicę z karmelizowaną cebulą
odkładamy połowę cebuli na bok
a na patelnię dosypujemy 1/2 łyżeczki mielinego kuminy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę cynamonu
dosypujemy szklankę ryżu i chwilę podsmażamy
wlewamy wodę około 0,5 l
dodajemy naszą soczewice i razem pod przykryciem dusimy
ok 30 minut
ryż ma wchłonąć wodę
i voila
podajemy
z łyżką jogurtu greckiego, skropione sokiem z limonki i wyłożoną na górze karmelizowaną cebulą
Może w wersji wege być samodzielną potrawą bądź może podane być z mięsem
grillowanym, usmażonym
ja zapominałam ,ze można jeszcze posypać prażonymi orzeszkami pini
Takie arabskie risotto ;)
Nie wygląda ;) ale smakuje
Komentarze
Prześlij komentarz