Potrzebujemy:
kalafior
cebula
ząbek czosnku
masło
liście czosnku niedźwiedziego
bulion
Wykorzystując krótki sezon na czosnek niedźwiedzi ta zupa musiała się pojawić.
Delikatna, kremowa i aromatyczna. Bardzo lekka i niskokaloryczna. A jednak sycąca.
Na bulionie ugotować kalafior do miękkości
Na maśle zeszklić cebulę i ząbek czosnku
dodać do wywaru wraz z liśćmi czosnku niedźwiedziego. Ty razem w obfitości więc i kolor pistacjowy. Zimą wyciągane zakamuflowane liście w zamrażalniku są limitowane, więc zazwyczaj wychodzi bledsza.
Miksujemy na gładką masę i podajemy w zależności od fantazji - z grzankami, z chipsami z batata, szynką parmeńską, usmażonym bekonem czy jak ja dzisiaj z truskawką i zieloną cebulką. oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Genialny smak
Komentarze
Prześlij komentarz