O...tak! z kluseczkami!
Dyniówka jest zawsze entuzjastycznie witana w moim domu
Dynia
Ziemniak
Mleko kokosowe
z szczyptą kuminu, papryki i soli
klasycznie w bulionie gotujemy ziemniaka, jak miękki dodajemy dynię i gotujemy do miękkości
dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, zagotowywujemy i już
A kładzione kluski -
serek typu bieluch albo jogurt - jajo i mąka kręcimy masę
łyżką kładziemy na osolony wrzątek i 2-5 minut po wypłynięciu gotujemy odcedzamy i podajemy z zupą
To wersja dziecięce
można ją przyprawami urozmaicać i może być imbirowo pikantna, albo mieć posmak chilly
w wersji wyrafinowanej
może być z pieczonej wcześniej dyni w piecu
wiele odmian
efekt zawsze jeden - genialny smak w każdej odmianie
Komentarze
Prześlij komentarz