Kaszotto z bakłażanem i cukinią



Bakłażan to kolejne magiczne warzywo w mojej kuchni. Cukinia też :) i nieco pracochłonne, ale pyszne kaszotto 
podpatrzone, a jakże by inaczej z Zielonego Środka
z maleńka modyfikacją - puszka pomidorów pelatti i całe danie jest nieco bardziej pomidorowe 
a i zielonej pietruszki nie szczędzę i dodaje też na etapie gotowania 



  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 0,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 puszka pomidorów pelatti 
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pietruszka i bazylia do podania


Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. W miarę możliwości nieco go przyrumienić. Posolić i przełożyć do miski.
  2. Cukinię pokroić i podsmażyć na oliwie, chwilę, aby delikatnie się przyrumieniła, ale wciąż była twarda. Przełożyć do drugiego naczynia.
  3. Cebulę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Cebulę podsmaży z odrobiną oliwy, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać kaszę i ją trochę uprażyć. Dodać bakłażana, tymianek, trochę soli, płyn, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na średnim ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać.
  4. Pomidora sparzyć i obrać, drobno pokroić i dodać do kaszy, gdy ta wchłonie już większość płynu. Dodać też cukinię. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż kasza będzie preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku.
  5. Posypać pokrojoną pietruszką i bazylią.

Komentarze