Znów blog Zielony środek był inspiracją i źródłem tego wyjątkowo dobrego dania
smak zaskoczył mnie, niestety nic nie zostało ....dla mnie -niebo w gębie !!!
- kilka ziemniaków
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 duże łyżki oliwek
- 300-400 g filetu z dorsza
- oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- sok z ½ cytryny + kilka plasterków
- kuskus, pieczywo, kolendra do podania
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Oliwki wymieszać z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli.
- Przełożyć do naczynia, wymieszać z ziemiankami, kilkoma plastrami cytryny, dodać ¾ pomidorków (przekrojonych) i piec w 220 przez 20 minut.
- Po tym czasie plastry cytryny można wyjąć, żeby danie nie było gorzkie. Następnie ułożyć na górze dorsza, polać go powstałym sosem i dodać resztę pomidorków
- Podawać z kolendrą oraz pieczywem, kuskusem
A to to wygląda fajnie. Można zastąpić dorsza jakąś inną rybą?
OdpowiedzUsuńtak, inną białą rybą dobrze wyfiletowaną
Usuń