Dorsz po marokańsku



Znów blog Zielony środek był inspiracją i źródłem tego wyjątkowo dobrego dania

smak zaskoczył mnie, niestety nic nie zostało ....dla mnie  -niebo w gębie !!!

  • kilka ziemniaków
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 4 duże łyżki oliwek 
  • 300-400 g filetu z dorsza
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • sok z ½ cytryny + kilka plasterków
  • kuskus, pieczywo, kolendra do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  2. Oliwki wymieszać z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli. 
  3. Przełożyć do naczynia, wymieszać z ziemiankami, kilkoma plastrami cytryny, dodać ¾ pomidorków (przekrojonych) i piec w 220 przez 20 minut.
  4.  Po tym czasie plastry cytryny  można wyjąć, żeby danie nie było gorzkie. Następnie ułożyć na górze dorsza, polać go powstałym sosem i dodać resztę pomidorków
  5. Podawać z kolendrą oraz pieczywem, kuskusem




Komentarze

  1. A to to wygląda fajnie. Można zastąpić dorsza jakąś inną rybą?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz