Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na noc, potem gotujemy do miękkości
Na oleju szklimy cebulę, czosnek oraz starty imbir
dodajemy przyprawy i dorzucamy marchew, seler oraz pietruszkę i 5-10 minut podsmażamy
dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gałązki kolendry i pietruszki, soczewice ( ja zieloną wcześniej podgotowywuje z ząbkiem czosnku - znów 5-10 minut gotujemy
by dolać około 2 litrów wody
i gotować pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając
dodajemy ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała i razem gotujemy dalej z 15 minut
i voilà
podajemy skropione limonką z pieczywem
marokańska kuchnie ma moc !
Aniu tak z ciekawości-jesteś wegetarianką? Bo w tych postach kulinarnych nie ma dań z mięsa.
OdpowiedzUsuńGosia
nie, nie jestem. mam więcej czasu na gotowanie i kombinowanie ....więc wykombinowałam sobie tydzień wegetariańskiej kuchni, który przeciągnął się do dwóch ;) ot tajemnica czemu bez mięsa
Usuń